top of page
Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 13/06/2016-19/06/2016

ASELSAN’dan gerçekleştirilen açıklamada, “ASELSAN ile bir yurt dışı müşteri arasında hava platformlarına ASELPOD Elektro Optik Hedefleme Sistemi entegre edilmesine yönelik olarak 10.06.2016 tarihinde 24.964.000,- ABD Doları tutarında bir sözleşme imzalanmıştır” dendi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı koordinasyonunda Hava Kuvvetleri’nin ‘Hedefleme Podu’ ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması için Aselpod çalışmaları 2006 yılında imzalanan sözleşme ile başlanmıştı. ASELSAN, yapılan çalışmaların ardından iki yıl önce sistemleri ABD’ye göndererek testlerini gerçekleştirmişti.

Programın ilk aşamasında 4 adetlik prototip hedefleme podunun imalatı ve entegrasyonu, geçen yıl tamamlanmıştı.

Türkiye’nin ilk milli gemileri TCG Büyükada ve TCG Heybeliada’dan sonra TCG Burgazada İstanbul Tersanesi’nde denize indirildi. TCG Kınalıada korvetinin de kaynak töreni yapıldı.

Törende Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu, şu bilgileri verdi: “MİLGEM projesinin ikinci dörtlü paketini, ‘İ sınıfı fırkateyn’ olarak inşa etmeyi planlıyoruz. Gemilerin seyir menzillerinin artırılması ve satıhtan havaya güdümlü mermi entegrasyonunu içeren dizayn değişiklik çalışmalarına İstanbul Tersanesi bünyesinde yer alan Dizayn Proje Ofisi’nde devam edilmektedir. ‘İSTANBUL’ ismi verilecek ilk geminin inşasına 2017 yılının Ocak ayında İstanbul Tersanesi’nde başlanması ve ‘İ’ sınıfı fırkateynlerin 2021-2024 yılları arasında hizmete girmesi hedeflenmektedir. Projenin altıncı, yedinci ve sekizinci gemilerinin özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilmesi öngörülmektedir. Bu sayede, ülkemizde ilk defa, fırkateyn tipi muharip bir gemi özel sektör tersanelerinde inşa edilecektir.”

Altay Milli Ana Muharebe Tankı Projesi’nin ana yüklenicisi konumundaki Otokar, seri üretim kararı için tüm hazırlıklarını tamamladı.

Paris’te düzenlenen Avrupa’nın en büyük savunma sanayi fuarı Eurosatory 2016’da Milliyet’in sorularını yanıtlayan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Kalifikasyon testleri başladı” dedi.

“Altay’da 109 alt yüklenici var. Yaklaşık da 20 tane yurtdışından var. İthal aldığımız bazı şeyleri de yerlileştirmemiz lazım.

SSM’nin ve TSK’nın talebi ve planlaması, 2018’de en azından envantere girmeye başlaması. Bu çok kritik bir tarih. Şu an için herkes, bunun için seferber olmuş durumda. Bu yatırımların devreye girmesi 2 sene” diyen Serdar Görgüç, şöyle devam etti:

“Pek vakit kalmadı. Hedefimiz bir an önce seri imalata başlayabilmek. Tankımız NATO standartları olduğundan kendi tankını üretmeyen NATO ülkeleri için de bir alternatif bu. 3+ jenerasyonda bir tank. Bir sürü mevcut tanklarda olmayan özelliği var. Dünya silahlı kuvvetlerinin isteyeceği bir hareket, ateş kabiliyeti var. İhracat kapasitesini çok kuvvetli görüyoruz.”

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri modernizasyon projelerine mali imkân sağlayan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nda (SSDF) şubat ayı itibarıyla 9.3 milyar TL kaynak bulunduğunu açıkladı.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün TBMM Genel Kurulu’nda yönelttiği sorulara bakanlıkça yazılı olarak verilen yanıtta, fondaki 9.3 milyar TL’ye ek olarak, SSDF’nin Merkez Bankası nezdinde açılan hesabında da aktarılmayı bekleyen 1.3 milyar ABD doları nakit, 1.7 milyar ABD doları tahakkuk etmiş, toplam 3 milyar dolarlık (yaklaşık 9 milyar TL) rezervinin olduğu belirtildi.

ROKETSAN ve Airbus Helicopters firmaları, 2,75 inç lazer güdümlü Cirit anlaşmasını genişleterek yeniden imzaladı.

Airbus Helicopters firmasının Eurocopter adını taşıdığı dönemde EC635 helikopteri için Cirit’i kapsayan bir anlaşma imzalanmıştı. O anlaşmada EC 635 helikopteriyle beraber Cirit’in de pazarlanması öngörülüyordu.

Airbus Helicopter firmasıyla atılan yeni imza ile eski EC635 yerine H135 ve H145 helikopterleri için anlaşma geliştirilerek yenilenmiş oldu.

Yeni anlaşma ile Cirit’in helikoptere entegrasyon faaliyetlerinin son aşamaya getirilerek potansiyel müşteriler için gerçekleştirilecek atışlı testlerin Türkiye’de yapılması sağlanacak.

ROKETSAN’ın füze ailesine yeni bir üye katılıyor. Bugüne kadar nispeten kısa menzilli füzelerin güdüm sistemleri ile ilgilenen firma birkaç ay önce 122mm roketini güdümlü hale getirmişti. C4Defence o zaman edindiği bilgilere göre de füze hedefine öngörülenden de daha yüksek bir isabet kaydetmişti.

Roketsan bu gelişmenin ardından Kasırga adıyla da bilinen 300 mm topçu roketini güdümlü hale getirdi ve Eurosatory Fuarında sergilemeye başladı. Kasırga böylece füze sınıfına geçmiş oldu. Bugüne kadar yaklaşık 100 km üstü menzile sahip olan ve en yakın 65 km’ye atılan 150 kg harp başlığı taşıyan roket şimdi karakter değiştirdi. Artık 120 km menzile ve en yakın 30 km mesafeye atılabilen füze hedefe 30 metre hassasiyet ile isabet ediyor. 150 kg’lık harp başlığı ile 70 m yarıçapında bir alanı etkisi altına alan füze artık 105 kg harp başlığı taşıyor.

Füze atış denemeleri sonucunda kalifiye olarak seri üretim aşamasına geldi.

BMC Eurosatory fuarına ikisi prototip beş araçla katıldı.

BMC, TSK’nın envanterinde bulunan mayına karşı korumalı KİRPİ’nin yanı sıra geliştirilme çalışmaları devam eden çok amaçlı zırhlı araçlar 4X4 Amazon ve 4X4 Vuran’ı tanıttı, taktik tekerlekli araç kabini, ve Kirpi ambülans modellerini sergiledi.

BMC, Amazon’u daha önce Katar’da ilk defa sergilerken aynı aracı Vuran adıyla IDEF 2015’te kamuoyuna tanıtmıştı. Böylece BMC, Eurosatory’de Vuran’ı ilk defa sergilemiş oldu.

BMC iki araç üzerindeki geliştirme çalışmalarını 2017 başına kadar tamamlamayı ve hem emniyet hem güvenlik kuvvetlerinin kullanımına sunmayı hedefliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, PKK’nin füze ile Kobra tipi helikopterlerin düşürülme olasılığına ilişkin bilgi notu yayınladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, bazı illerin il emniyet müdürlüklerine gönderdiği 17-26-28 Mayıs tarihli bilgi notlarında PKK’nin elinde 50 adet füze bulunduğu uyarısında bulundu.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Keskin Nişancı Tüfeği ailesine bir kardeş getirmeye hazırlanıyor.

MKEK’in hali hazırda ürettiği 7,62 mm NATO JNG 90 Keskin Nişancı Tüfeğine bu çalışma ile 5.56 mm tüfek eklenecek.

Türk askerini ve polisini yeni “milli zırh” koruyacak. Son dönemde, terör örgütünün bombalı ve mayınlı saldırılarına karşı alınan tedbirlere “zırh kalkanı” da eklendi. Milli Savunma Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın destekleriyle; Gazi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Barış Elektrik AŞ ortak çalışarak “bor katkılı köpük zırh” geliştirdi.

Yapılan testleri başarıyla tamamlayan zırh malzemesinin, askeri araçlarda TNT ve buna eşdeğer güçte patlayıcıların meydana getirdiği enerji dalgasına karşı koruma sağladığı belirtildi. Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Türker, “Araçların kullanımının bu yıl içerisinde başlaması planlanıyor” ifadesini kullandı.

Roketsan ve Junghans Defence firmaları Eurosatory 2016 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda tapa sistemlerinin birlikte geliştirilmesi ve dünya pazarına sunulması konusunda iş birliğine yönelik bir mutabakat anlaşması imzaladı.

Makin eve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile Brezilya’nın Condor Firması yeni nesil pyroteknik ürünlerin beraber geliştirilmesi için Eurosatory Fuarında mutabakat metni imzaladılar. İşbirliği alanında ilk çalışma gaz yaşartıcı bombalarda kullanılan kimyasalların ortaklaşa üretiminde gerçekleşecek. MKEK ve Condor yetkilileri arasındaki anlaşmaya Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay tanıklık etti. Ürünler uluslararası pazara sunulacak.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page